Beleggen met of zonder PLAN?

Beleggingsplan of niet ?

Beste Belegger,

Waarom zijn er meer mensen die geld verliezen op de beurs dan dat er winnaars zijn?
De hoofdreden hiervoor is dat beurs net gestuurd wordt door menselijke emoties met name ANGST en HEBZUCHT. Beleggers die deze emoties kunnen in bedwang houden halen veel betere resultaten dan zij die urenlang voor hun scherm gekluisterd zitten en op basis hiervan emo-acties ondernemen.

Een tweede reden is dat vele beleggers starten zonder enige voorkennis en zich baseren op adviezen van hun vertrouwenspersoon of hun financieel adviseur maar zelf niet de moeite doen om het kaf van het koren te scheiden en als dusdanig eigenlijk niet weten waar ze hun geld in beleggen.

De huidige beurscrisis heeft pijnlijk aan het licht gebracht dat de net-niet- heilig-verklaarde “banken” helemaal niet met de opbrengsten op onze spaargelden bezig zijn maar wel met hun eigen agenda: zoveel mogelijk bankproducten verkopen aan de klanten en zoveel mogelijk winst maken voor de “heilige” aandeelhouders. Dat heel wat “goede huisvader”- fondsen, en dus de zuurverdiende spaarcenten van miljoenen spaarders, op enkele maanden tientallen percenten verloren was niet echt het probleem van de banken. De banken zelf werden nu in het nauw gedreven en hadden overheidssteun nodig om te overleven.

Hoog tijd dus voor eenieder die WEL met zijn spaarcenten begaan is om zelf het heft in handen te nemen en te gaan leren hoe geld wel veilig beheerd kan worden mits de juiste=veilige beleggingsprincipes toegepast en aangeleerd worden!

Een heel simpele en efficiënte manier om de emoties uw beslissingen NIET te laten beïnvloeden is om de beurs pas te bekijken na de openingsuren. De meeste online brokers stellen vandaag een heel arsenaal geavanceerde orders ter beschikking zodat je perfect je aankoop- en verkooporders kan laten uitvoeren zonder dat je de beurs “live” volgt.

Voorwaarde nummer 1 is natuurlijk dat je op voorhand een heel duidelijk PLAN moet hebben dat je aandeel XYZ koopt op een bepaald niveau en dat je vervolgens een geautomatiseerd tweeledig order (OCO = Order Cancels Order) ingeeft dat je zowel scenario A(= winst) als scenario B (= aandeel gaat de “verkeerde” kant op ) voorziet. Heel wat beleggers hebben wel een PLAN in hun hoofd maar de orders om het plan uit te voeren zijn niet ingegeven en kunnen bijgevolg ook niet uitgevoerd worden als het scenario zich voordoet. Bij BEURSOPLEIDING leren we u dat u voor ELKE positie steeds 2 orders moet hebben instaan.

Een dergelijk OCO-order geef je in als de markt gesloten is en de orders zullen automatisch geactiveerd worden als één van de “triggers” die je op voorhand bepaalt hebt wordt bereikt.

Een voorbeeld van een OCO-order zou zijn :
Je koopt het aandeel DELL op 13 en stelt een verkooporder in om DELL op 14 te verkopen maar als het aandeel DELL zakt van 13 naar 12,7 dan ga je de lagergelegen

je een premie ontvangt ter waarde van 5 % van de aankoopprijs van je aandeel. Op die manier ben je beschermd tegen een daling van 5 % terwijl je de beurs niet “live” hoeft te volgen.

Voordeel van een duidelijk plan is dat de 2 mogelijke scenario’s op voorhand duidelijk op papier staan. In scenario A maken we X % winst en in scenario B is Y ons maximum risico. Niemand kan de beurs voorspellen ook al denken heel wat

technische analisten dat ze het wel BIJNA kunnen maar de beurscrash 2008 heeft wel duidelijk gemaakt dat NIEUWS en SENTIMENT de beurs sturen

en niet de technische signalen die door allerhande indicatoren en analyses gegenereerd worden. Deze indicatoren zijn dikwijls van onschatbare waarde in “normaal” agerende markten maar als PANIEK om de hoek komt loeren mogen we zeker niet alleen op indicatoren vertrouwen en moet ons plan ook met scenario B rekening houden.

Een goede eerste stap wanneer men met beleggen in aandelen wil starten is het bestuderen van CANDLESTICKS. Deze manier van charting geeft je een heleboel aankoop-en verkoopsignalen nog vooraleer deze in de technische indicatoren zichtbaar worden. Daarom raad ik iedereen ook aan om de verschillende CANDLESTICK-patronen te bestuderen alvorens met echt geld in de beurs te stappen.
Zorg er dus voor dat u EERST voldoende kennis opdoet over het reilen en zeilen in de aandelen markten zodat u niet bij de 90 % beleggers hoort die in hun eerste jaar als aandelenbelegger geld VERLIEZEN ipv winnen.
Tot volgende week!
Met vriendelijke groeten,
Het Beursopleiding-team !