Nieuwsbrief: Hoe gebruiken succesvolle traders indicatoren?

Beste,

Vandaag wil ik het even hebben over het belang of onbelang van indicatoren.

Technische analyse is best een complex gegeven en als we het woord “beurs- indicatoren” even intikken op google dan krijgen we maar liefst 215.000 hits  … er zijn dus heel wat indicatoren die je aan het werk zou kunnen zetten.
De hamvraag is dus welke we gaan gebruiken en vooral hoeveel belang ga je aan een bepaalde indicator hechten?
In mijn “early days” als belegger heb ik destijds geleerd om te kopen als volgende (RSI-MACD-Stochastics) “groen” licht gaven.  Ik kocht dan ook bijna “blind” als al deze voorwaarden voldaan waren.
Dat werkte geruime tijd (lees in een stijgende markt) redelijk goed maar opeens stopte de strategie met werken en begon ik de verliezen op te stapelen.
Ik kon destijds maar niet begrijpen wat er aan de hand was en bleef toekijken hoe het keer op keer de verkeerde kant op ging met mijn trades tot mijn (zelf)vertrouwen helemaal weggeëbd was.
Daar stond ik dan met mijn strategie die niet meer werkte!
Je kan het waarschijnlijk al raden ? Ik had destijds geen oog voor meerdere timeframes en had dan ook niet opgemerkt dat de lange en middellange trends aan het het wijzigen waren.  Er was geen duidelijke richting meer en korte en lange termijn trends spraken elkaar tegen!
Ik had ook veel te weinig oog voor “prijs-actie” en veel te veel voor indicatoren! De meeste indicatoren zijn trouwens afgeleid van PRIJS en VOLUME.

 

 

De korte termijn trend was het enige waar ik oog voor had en toen wist ik nog niet dat lange termijn trends erg krachtig en standvastig kunnen zijn. Straffer nog : korte termijn trends eindigen dikwijls zodra ze op een lange termijn trend stoten en wijzigen dan hun richting zodat ze dezelfde richting als de langere termijn inslaan.
Een heel belangrijke indicator voor mezelf is daarom het 50 MA of 50-daags voortschrijdend gemiddelde. Dat is het allereerste waar ik naar kijk als ik een grafiek onder de loep neem.
In welke RICHTING wijst het 50 MA ? Het is niet zozeer waar het aandeel zich bevindt tov van het 50 MA maar wel de RICHTING van het 50 MA dat bepalend is voor de volgende stappen.
Als het 50 MA dalend is zal ik enkel op zoek gaan potentiële trades die ook profiteren van een dalende trend.
Als het 50 MA stijgend of vlak is zal ik enkel op zoek gaan potentiële trades die ook profiteren van een stijgende trend.
Als voorbeeld neem ik het aandeel TSLA. Op de grafiek kan je duidelijk zien wat de richting van het 50 MA is. De rode pijlen geven aan waar de langere termijn trend omsloeg van bullish naar bearish en de groene waar de bulls terug aan zet waren.

 

 

Als ik echter enkel de laatste 6 maanden bekijk dan zien we hoe krachtig de trend van het 50 MA is. Bij een dalend 50 MA kijk ik NOOIT om LONG posities te openen want de geschiedenis wijst uit dat de kans op een verderzetting van een bounce eens het 50 MA bereikt wordt erg klein is.
Ik wacht daarom altijd met het openen van een BULLISH = LONG positie tot het 50 MA op zijn minst terug vlak is en liefst terug stijgend!
Ik wil eerst terug hogere bodems en hogere toppen zien in de grafiek want dat wijst op een potentiële trendwijziging. Bij TSLA zagen we deze wijziging begin april.

 

 

Nadat de hogere bodems en hogere toppen geïdentificeerd zijn ga ik op een lager timeframe een instapmoment moment bepalen zodat ik mijn stoploss net onder de vorige bodem kan plaatsen in geval mijn verwachte beweging er niet komt.
Dat is tevens het moment dat ik WEL een aantal indicatoren ga bekijken maar dit eerder ter confirmatie en NIET als “druk-op-de-knop” om de trade wel of niet te gaan doen.
De enige reden waarom ik een trade inleg is PRIJSACTIE en PRIJSACTIE alleen!
Hoe bepaal jij in welke richting je gaat traden?